9.1.08

Scolile "Europene"


Azi e ziua cea mare, ziua in care elevii reincep scoala. Cu mic, cu mare, elevii abia “aruncati” in bratele de caramida ale scolilor si cei deja initiati se indreapta catre clase. Este o zi fericita dar in acelasi timp si trista, un paradox uman.

Vacanta a plecat, fiorii Craciunului s-au incalzit si s-au diminuat pana au disparut, cozonacii sunt o amintire dulce, iar cadourile deja s-au desfacut. Insa bucuria celor mici ca se indreapta iar spre bancile mari si reci, imbratisandu-si colegii abia cunoscuti si jucandu-se in zapada este de neinlocuit.

Un elev mai mare ii priveste ganditor, in drumul lui spre liceu. Isi aminteste de vremea cand el era un pusti si abia astepta sa se termine orele ca sa fuga spre derdelus cu colegii lui zvapaiati. Sau de momentele cand era fascinat si speriat de abecedarul care nu mai parea sa se termine. Merge acum spre liceu, prin troienele de zapada si se gandeste la testul de la matematica pe care il va avea saptamana asta. Un test infam. Frigul ii domina hainele groase, iar nasul ii e inghetat. Ajunge in clasa si se aseaza in banca. Aerul cald il incalzeste si pentru cateva momente uita de grija temelor sau de drumul rece pana la scoala.

Asta poate fi numit un caz norocos.

Intr-un sat uitat de pe malul Muresului, doua surori se trezesc repede. Ceasul a sunat: ora 4. Dimineata. Ceata domneste in aer ca un spirit fara liniste. Cele doua fetite au varste diferite. Cea mai mare are 14 ani, cea mica 11, dar sunt in aceeasi clasa. Nu sunt destui profesori pentru atatea clase si cerinte. Cele doua fetite se imbraca rapid, isi pun cizmulitele de cauciuc si se pregatesc sa plece. Le asteapta drumul de fiecare zi, de patru ore, pana la scoala. La o intersectie de ulite se mai intalnesc cu alti vreo 10 copii, cuprinsi intre 10 si 17 ani. Astazi au venit doar 6. Incep sa mearga, prin frigul si noroiul de zi cu zi, incercand sa isi spuna povesti ca timpul sa treaca mai repede. Ajung la scoala, cu intarziere, dar profesorii sunt ingaduitori. In clasa e frig, hainele deja sunt ude si pastreaza vremea de afara. Isi deschid manualele, incep sa citeasca, iar orele trec repede, iar acum trebuie sa se intoarca acasa.

Multe din scolile romanesti au conditii oarecum necesare pentru desfasurarea orelor. Unele s-au echipat cu geamuri termopan pentru a proteja de frig sau zgomot, au camere de filmat pentru a evita conflictele si pentru a monitoriza elevii. Altele ii saluta pe elevi cu caloriferele calde si cu tabla ingrijita.

Insa multe alte scoli sunt ridicate peste cladiri ce stau sa cada, din care iese aburul prin acoperisurile sparte si in care iarna intra fara sa aiba la ce usa sa bata.

No comments: