15.3.08

Românization > Romanization


There was once a period in these people's "life" when some big guys came over their lands and turned them into what they were. Kind of like nowadays relationships. But besides the SEXUAL interpretation of the Romanization [women engaging with men and viceversa] there was also a CULTURAL exchange. That exchange meant in fact the supremacy of that event.
But as all the beautiful things turn into tainted masquerades, what this country turns into is Românization. Romanian is not similar to patriotic, brave, historical anymore, it is similar to peasant, overnight enriched, illiterate and uneducated.

Bah. Cum sa traduci Cartoon Network in romana ca saracii copii sa devina ca americanii care nu stiu nici o limba straina si se mai si mandresc cu asta in filme cand baga accentul ala tampit cand incearca sa zica trei cuvinte in franceza si nu inteleg nici ce-i aia "je veux". Cum sa apreciezi numai avortoni cu aere [mirosuri] de superstaruri din ghena, care nici macar nu stiu jumatate din alfabet, dar sunt "elevi eminenti" si mai nou, "consilieri in politica" si sa-ti bati joc de talentele adevarate CA MAI APOI sa te plangi ca pleaca in strainatate?

Tembelization. Trezirea! Fara a parea religioasa, va rezervati cu mare sarguinta locurile in iad. Mai nou, unui copil abia nascut nu-i dai cadou o jucarie ca macar sa-l faci sa se simta copil, ci ii dai 1 milion de dolari, ca pe la 7 ani sa vrea o insula si pe la 30 sa vrea tot Universul.

As vrea ca macar pentru o saptamana sa fiu dictator. Artistii, poetii, cantaretii, toti cei ce-si traiesc viata fara sa epateze, fara sa manance cacat, chiar si cei fara vreun talent, dar la locul lor, ei merita respectul. Un om de calitate poate sa nu lase nimic in urma, dar sa traiasca cu-adevarat.

Nu mai vreau obscenitatea asta de "celebritate". Nu mai vreau sa ma deranjati. Traiti-va cacatul cu grupurile voastre, dar nu mi-l mai bagati mie pe gat. Nu ne mai intoxicati. Nu ne mai Românizati. Nu mai faceti ca intelesul cuvantului astuia sa fie nepotismul, spaga, lipsa de educatie, lipsa de adevar, de calitate.

Sau, pe romaneste, muriti dracu odata. Pe bune ca s-a intors lumea cu curu-n sus. In momentul in care a ajuns un plod sa primeasca un milion de dolari la 4 zile, e clar, nu miroase a bine. Ma bucur enorm ca traiesc intr-o familie care m-a invatat ca banul e un mijloc si nu un scop, ca fotografia de calitate nu pune pret pe silicon, ca o voce adevarata nu are nevoie si de un cur adevarat, ca exista chitari, doamnelor si domnilor, nu "chestia aia care seamana cu un 'obiect falic'", ca anii '60 nu sunt pentru fraieri, ca poti sa fii asa cum vrei tu si nu cum vrea societatea sau, mai rau, "libertatea".

Nu ma mai iau de Libertatea. Ca deh, daca aia-i libertate, atunci cu mandrie pot spune ca sunt condamnata la maxima securitate pe viata.

Nu mai am chef sa mai scriu acum.

No comments: