3.6.09

We Don't Need No...


...education..

Nu e chiar deloc asa. Avem nevoie de educatie mai mult decat de multe alte necesitati carora li se acorda mult mai multa importanta. Insa daca Ministerul Educatiei si implicit unii profesori cred ca teroarea e solutia pentru o educatie aleasa, atunci mai bine fara. Aud la stiri, vad in jurul meu oameni care recurg la sinucidere din cauza restantelor sau ale corijentelor. In tara asta nu exista multe optiuni, daca nu te incadrezi in oferta [care oricum e de 5000 de ori mai mica decat cererea] acceptata de societate, adica daca nu devii ceva pentru a castiga bani, atunci trebuie sa devii.

Dupa ce au dat-o-n bara cu subiectele la examenele nationale, dupa ce au demonstrat in repetate randuri ca nu-s buni de nimic, nu stiu cum de n-au intrat in pamant [si la propriu daca am chef sa fiu "naspa" azi]. La noi exista doua tipuri de facultati: cele in care imbatranesti de nervi si cele in care imbatranesti de bautura.

Primele sunt pe principiul ca un student e un fraier care sta la toate cozile posibile, care nu conteaza daca sta pe jos asteptand un examen, iar cand e vorba de sesiuni, isi smulge fiecare fir de par din cap pentru ca profesorii ori ii cer sa invete pe de rost cursul, ori nu le convine ca l-au invatat, ori nu-i apar notele trecute in catalog. Cursurile sunt plictisitoare, nu sunt interactive, practica e mai mult de fatada, se creeaza o intreaga angoasa, profesorii sunt monumentele culturii, iar nimeni nu-i poate atinge, etc.

Celelalte sunt prea usoare. Sau daca nu sunt usoare, nu sunt acreditate pentru ca vezi Doamne, trebuie sa ajungi pe piedestal ca sa ti se dea atentie. De fapt, nu mai inteleg de ce mai sunt facultati, daca nu sunt acreditate, dar ma rog. Sigur ca in ambele cazuri exista profesori deosebiti, dar exceptiile confirma regula.

Tara asta e tara extremelor [simt ca am mai scris asta o data]. Asa cum sunt cladirile si santierele lasate in paragina, pentru ca o firma primise bani convenabili sa construiasca si proiectele lasate "in pom", la fel sunt si facultatile. Totul e prezentat la fel, fiecare facultate e "cea mai buna alegere".

De cele mai multe ori cand e prezentat un caz de sinucidere din cauza unei note proaste la BAC/examen etc, oamenii "educati" spun aceeasi tampenie: "Ah, pai e labil psihic, cum se poate sa se sinucida din cauza unor note? Trebuia sa invete."

Hai s-o "dau" cu "mai cretinilor". Pai, mai cretinilor, labilitatea psihica e problema serioasa. Iar un om caruia nu-i pasa de examenele voastre tampite nu s-ar fi sinucis, ci ar fi continuat petrecerea. Omul ala s-a sinucis pentru ca mai mult ca sigur a incercat sa invete cat a putut el de bine, iar voi i-ati bagat pe gat asteptarile voastre de cacat.

Asta nu inseamna sa-l treceti pe degeaba, dar nici sa va bateti joc de el atunci cand vedeti ca el incearca. Oamenii nu se nasc egali, nu toti suntem genii sau bursieri. Voi in schimb ramaneti cu patul lui Procust si cu aceeasi idee tampita in care toti trebuie sa fie la fel. Nu degeaba am ales Pink Floyd ca titlu.

Cei carora nu le pasa nu se ocupa de scoala si vor doar diploma si voi, ca mari monumente ale culturii ar trebui sa faceti diferenta. Cei carora nu le pasa va vor arata ca nu le pasa, iar limbajul trupului e si acela un punct de referinta. Voi in schimb, primind un gram de putere, il folositi ca sa-i umiliti pe ceilalti. Tot ce a ajuns sa conteze in tara asta e diploma aia de cacat, fara de care nu poti face nimic.

Tot ce a ramas din educatie sunt hartogarii si diplome. Nu conteaza ce stii sau daca ai un talent, oricare ar fi el. Banii sunt tot niste hartii si/sau bucati de plastic. Totul in lumea asta s-a redus la "hartii cu valoare". Nu degeaba i-as spune "lume de carton".

Multi studenti nu se duc in strainatate ca sa plece, ci pentru ca aici nu li se permite sa isi exploreze talentul. Pleaca si, desi multi au slujbe mizerabile la inceput, sunt departe de prieteni si familii, stiu macar ca mai tarziu se vor putea angaja in domeniul visat. Va mai mirati ca toti olimpicii sunt prin alte tari? Tot va mandriti atat cu ei.

E nevoie de inca 10000 de sinucigasi ca sa rezolvati problema sau tot "labili psihic needucati" vor fi? Labili psihic sunt, pentru ca a ajunge la sinucidere trebuie sa ai o oarecare labilitate, pentru ca viata ta e mai importanta decat orice, dar sa stiti ca in multe cazuri, voi contribuiti cu brio la labilitatea asta. Daca nu se sinucid, intra intr-o depresie care ii poate marca pe viata.

In articolul asta "plangacios" nu e vorba despre situatia mea. Crezi ca nu pot scrie despre ceva ce nu ma afecteaza direct?..

1 comment:

Michael said...

Din păcate, cei care ajung să se sinucidă sunt elevii care mai au câte ceva în cap că la restu' oricum nu le pasă... Dar, aşa-i viaţa, cei mai slabi cedează.